Hoofdpijnnet

Website: allesoverhoofdpijn.nl

“Hoofdpijnnet is hét netwerk van en voor mensen met migraine, clusterhoofdpijn, chronisch dagelijkse hoofdpijn, spanningshoofdpijn en aangezichtspijn. Kortom: hoofdpijn die invloed heeft op je (dagelijks) leven. Hoofdpijnnet onderhoudt nauw contact met zorgprofessionals. En zij met Hoofdpijnnet. Hoofdpijnnet brengt voor leden vier keer per jaar een tijdschrift uit met daarin bijdragen van deskundigen, persoonlijke verhalen, laatste ontwikkelingen, nuttige weetjes en tips.”

Op de website is heel veel nuttige informatie te vinden. Activiteiten en bijzonder nieuws worden bovendien gedeeld op Facebook. Op deze manier blijf je up to date en krijg je een idee hoe anderen met hun hoofdpijnproblemen omgaan.

Mijn hoofd en ik

Noortje Russel, 2006

“Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn, die je leven flink kan ontregelen. De chronische hoofdpijnaanvallen veroorzaken niet alleen heftige pijn, maar hebben ook gevolgen voor je sociale leven en je werk. ‘Hoe beleef jij je migraine?’ was de vraag die Noortje Russel een groot aantal migrainepatiënten stelde.”

Noortje Russel, zelf ook migrainepatiënt, heeft de antwoorden op haar vraag verwerkt in het boek samen met heel veel informatie over de aandoening, de behandelwijzen en het omgaan met migraine. Hierbij laat zij ook hoofdpijndeskundigen uit het werkveld, zoals neurologen en psychologen, aan het woord. Ondanks de grote hoeveelheid informatie is het boek bijzonder goed leesbaar gebleven en is het fijn om naast de objectieve kennis ook de ervaringsverhalen van patiënten te kunnen lezen.

Kinderen waaien om, leven met migraine

Mariëtte Baarda, 2016

“Baarda neemt de lezer mee op een avontuurlijke tocht langs bizarre genezers en therapieën. Ze komt erachter dat een confrontatie met je ziekte ook altijd een confrontatie met jezelf is. Kinderen waaien om is een ontroerend , maar ook lichtvoetig verslag van iemand die kampt met een chronische aandoening en blijft hopen op genezing en verlichting.”

Zelf noemt ze het boek geen handleiding of zelfhulpboek, maar wel een boek dat ze graag had willen lezen op haar veertiende, het jaar waarin haar migraine begon. Het geeft een fraai beeld van de impact van migraine op haar leven en haar schijnbare oneindige zoektocht naar beterschap. Mariëtte Baarda schrijft met humor en bijzonder sensitief wat maakt dat het boek heerlijk leest.

Motel Migraine

Karen Span, 2017

Karen Span, zelf migrainepatiënt, checkt tijdens een migraineaanval altijd in bij Motel Migraine: “een plek waar je liever niet komt, maar waar je na lang onderweg zijn toch strandt omdat je niet verder kunt. Een onaangenaam verblijf waar je jezelf eenzaam schuilhoudt totdat het vluchten erop zit. Even verderop klinkt gelach. Voetstappen. Gerommel aan de deur. Die zit toch echt op slot. Room for one. Zou iemand weten dat ik hier ben? Tijd om verder onder de dekens te kruipen, ver weg van de gewone wereld.”

Het boek behandelt op luchtige wijze en met input van deskundigen het leven met migraine en misverstanden over migraine. Bij het lezen had ik regelmatig een grote glimlach op mijn gezicht en inderdaad een groot gevoel van herkenning. Wat mij betreft een aanrader, ook om aan andere mensen te laten lezen die geen idee hebben hoe het er in Motel Migraine aan toe gaat. Het leest bijzonder makkelijk.